top of page

INTENSIEVE ZORG

Wat gebeurt daar?

De dienst intensieve zorg behandelt de meest ernstig zieke patiënten in het ziekenhuis. De dienst kan vrijwel elke acute ziekte verzorgen, diagnosticeren en behandelen. Het maakt gebruik van een reeks gedetailleerde bewakingssystemen, orgaanondersteunende therapieën en complexe behandelingen die een hoge personeels-tot-patiëntverhouding van een zeer bekwaam, multiprofessioneel team vereisen. Deze complexe afdeling kan veel indruk op je maken. Daarom geven we je graag wat meer uitleg waardoor je beter vertrouwd geraakt met de omgeving.

De dienst intensieve zorg in AZ Delta is opgedeeld in zes zorgeenheden, over 3 campussen:

• Intensieve zorg 1, campus Rumbeke Roeselare, tweede verdieping

• Intensieve zorg 2, campus Rumbeke Roeselare, tweede verdieping

• Intensieve zorg 3, campus Rumbeke Roeselare, derde verdieping

• Intensieve zorg 4, campus Rumbeke Roeselare, derde verdieping

• Intensieve zorg Menen, campus Menen, gelijkvloerse verdieping

 

• Intensieve zorg Torhout, campus Rembert Torhout, eerste verdieping

Virtueel Bezoek

Via onderstaande applicatie kun je virtueel al een kijkje nemen in campus Rumbeke waar je intensieve zorgen kunt terugvinden. Dit doe je door op de foto's te klikken en met je muis rondom je heen te kijken.

Enkele veelgestelde vragen op intensieve zorg

Hoe kan ik tijdens de opname informatie verkrijgen?

Wat zijn de bezoekuren?

Hoe kan ik tijdens de opname informatie verkrijgen?

Moet ik toestemming geven voor bepaalde ingrepen/behandelingen?

Wie zorgt er voor de patiënt?

Wat moet de patiënt meebrengen van thuis naar intensieve zorgen?

Wat als kinderen op bezoek willen komen?

Waaraan kan ik mij verwachten bij mijn eerste bezoek?

Waar kan ik de dienst intensieve zorgen terugvinden?

Hoe kan ik tijdens de opname informatie verkrijgen?

Tijdens het bezoek kunt u voor informatie terecht bij de verpleegkundige die uw familielid verzorgt. Deze verpleegkundige kan voor u ook een afspraak regelen met de arts. Als u dit wenst kan u ook steeds informatie vragen via de telefoon. De dienst is dag en nacht bereikbaar op het telefoonnummer zoals hieronder vermeld. We vragen u wel om het telefoonverkeer tijdens de ochtendzorg van 8.00 uur tot 10.30 uur te beperken.

In navolging van de Wet op de patiëntenrechten (22 augustus 2002) is de informatieverstrekking beperkt tot directe familieleden tenzij de patiënt er anders over beslist. Ook de huisarts kan een contactpersoon zijn tussen de dienst intensieve zorg en de familie.

Mogen we u ook vragen dat slechts één contactpersoon met de dienst belt. Hij kan op zijn beurt andere familieleden of vrienden op de hoogte houden.

 Graag kregen we bij de opname van de patiënt een telefoon- of gsm-nummer door van de eeste contactpersoon zodat wij steeds iemand kunnen bereiken indien er belangrijke wijzigingen optreden in de gezondheidstoestand van de patiënt.

Intensieve Zorgen Rumbeke

·         IZ 1: 051 23 71 01

·         IZ 2: 051 23 71 02

·         IZ 3: 051 23 71 03

·         IZ 4: 051 23 71 04

Intensieve Zorgen Torhout

·         IZT: 050 23 23 91

Intensieve Zorgen Menen

·         IZM: 056 52 24 00

Wat zijn de bezoekuren?

Op Intensieve  Zorgen werken we met vaste bezoekmomenten:

dagelijks van 15.00 uur tot 15.30 uur en van 19.00 uur tot 19.45 uur 

Het bezoek op de dienst intensieve zorg is beperkt tot twee korte bezoekmomenten per dag. Dit om de rust van de patiënten niet te verstoren maar ook om de zorgverleners op een optimale manier te laten werken. Rusten is voor de patiënten een belangrijk onderdeel van hun herstel. Daarom vragen we u om het aantal bezoekers te beperken en het bezoek zo rustig mogelijk te houden. Als u met meerdere personen op bezoek komt, vragen we u om elkaar af te wisselen.

Daarnaast is het steeds mogelijk om af te wijken van het bezoekuur maar dit dient steeds overlegd te worden met de verpleegkundige van de patiënt. Wij vragen u om in het begin van het bezoek naar de wachtruimte te komen. Een zorgverlener komt u daar ophalen en eventueel zal hij u vertellen of uw familielid eventueel verhuisd is naar een ander bed of een andere afdeling.

 

Als bepaalde patiënten nog een dringende verzorging of onderzoek moeten krijgen, vragen we de familieleden om nog even te wachten in de wachtzaal. Patiënten op intensieve zorg zijn erg gevoelig voor infecties. Bloemen, planten, fruit en andere voeding zijn om hygiënische redenen niet toegelaten.

Voor het bezoek door kinderen, jonger dan 12 jaar, contacteert u het best de verpleegkundige vermits dit enige voorbereiding vergt.

Wie zorgt er voor de patiënt?

Artsen

De artsen die actief zijn op de dienst intensieve zorg zijn specialisten met ruime ervaring of een bijkomende opleiding in intensieve zorg. Zij worden bijgestaan door artsen in opleiding.Deze specialisten zijn dag en nacht in het ziekenhuis aanwezig. Zij stellen, in samenspraak met de verwijzende specialist een therapie in en zorgen voor een continue opvolging van de patiënt. Als de patiënt klaar is om de dienst intensieve zorg te verlaten, wordt hij/zij verwezen naar de voor hem meest geschikte afdeling.

Verpleegkundigen

Speciaal opgeleide verpleegkundigen zijn verantwoordelijk voor de zorg van de patiënt. Zij worden bijgestaan door studenten in de verpleegkunde. In principe verzorgt éénzelfde verpleegkundige verschillende dagen na elkaar dezelfde patiënt. Maar u zal, zeker bij een langer verblijf, met meerdere verpleegkundigen in aanraking komen. Eén verpleegkundige zorgt voor twee tot drie patiënten. De verpleegkundigen herkent u aan de oranje boord aan de mouwen van het uniform.

Kinesitherapeuten en ergotherapeuten

De kinesitherapeuten en ergotherapeuten op onze afdeling houden zich voornamelijk bezig met de ondersteuning en de training van de ademhaling (bij patiënten op onze afdeling is deze in vele gevallen verzwakt en bemoeilijkt) alsook met de training van de spierkracht en gaan zitten in de zetel, enkele stapjes zetten... Op die manier dragen zij bij tot een zo snel mogelijke revalidatie die dus al begint op de afdeling intensieve zorg.

Sociale dienst

De maatschappelijk werker kan de patiënt of zijn familie bijstaan bij vragen over de ziekenhuisopname of sociale rechten, bij problemen thuis of om het verdere zorgtraject te bespreken. Zij kunnen het het vertrek uit het ziekenhuis voorbereiden en afspraken maken voor thuiszorg.

Psycholoog

Als de patiënt of zijn familie nood hebben aan psychologische ondersteuning of psychotherapie kunnen zij een beroep doen op een ziekenhuispsycholoog.

Spirituele dienst

In de totaalzorg voor de patiënt hebben we ook aandacht voor de spirituele noden van onze patiënten en hun familie. U kunt hiervoor een beroep doen op de medewerkers van de dienst spirituele zorg of een vertegenwoordiger van een andere levensbeschouwing.

Medewerkers logistiek

De logistieke medewerkers herkent u aan de blauwe boord aan de mouwen van het uniform. Zij hebben een ondersteunende taak, bestellen en vullen materialen aan en onderhouden de toestellen.

Medewerkers schoonmaak

De medewerkers van de schoonmaak komen dagelijks langs voor het reinigen van de vloer, het meubilair en de apparatuur rond het bed.

Moet ik toestemming geven voor bepaalde ingrepen/behandelingen?

Patiënten op intensieve zorg hebben vaak nood aan allerlei behandelingen onderzoeken, ingrepen en procedures. Deze kunnen soms heel zwaar en belastend zijn en kunnen risico’s inhouden maar zijn nodig om de patiënt een goede zorg te verlenen. Hierbij moet vaak snel gehandeld worden en daarenboven is de patiënt vaak buiten bewustzijn. Daardoor is het niet altijd mogelijk om vóór elke behandeling of onderzoek persoonlijk af te stemmen met de patiënt of zijn vertegenwoordiger. Vandaar dat een specifieke regeling voor de zogeheten ‘geïnformeerde toestemming door de patiënt’ van toepassing is.

Enerzijds ontvangt de patiënt of zijn vertegenwoordiger de informatiebrochure intensieve zorg. Hierbij wordt algemene toestemming gegeven over de meest voorkomende behandelingen, onderzoeken, procedures en ingrepen zoals beschreven in deze brochure onder het hoofdstuk ‘Medische opvolging’. Anderzijds zal het behandelend team, in principe vooraf, bijkomende informatie geven aan de patiënt en zijn familie over de specifieke onderzoeken, behandelingen, procedures en operaties.

 

Op basis van deze informatie vragen we de patiënt of zijn vertegenwoordiger de toestemming voor alle onderzoeken en behandelingen die de artsen voorstellen of nodig vinden. 

Bij ernstige en dringende ziektetoestanden van de patiënt moet het team zo snel handelen dat informatie vooraf niet mogelijk is. Er zal dan in eer en geweten gehandeld worden in het belang van de patiënt. Nadien krijgt de patiënt, zijn familie of zijn vertegenwoordiger zo snel mogelijk de informatie.

In het algemeen zal het behandelend team voor een patiënt die zijn wil niet meer kenbaar kan maken de planning en evolutie met de familie of de vertegenwoordiger bespreken en bijkomende informatie inwinnen over de veronderstelde wensen van de patiënt. Als er een geschreven wilsbeschikking bestaat, zal de behandelende arts daarmee rekening houden bij zijn beslissingen over de behandeling.

Voorafgaand aan elke geplande ingreep die niet op de afdeling intensieve zorg plaatsvindt, moet de patiënt geïnformeerd worden en vervolgens zijn toestemming geven. Voor de ingreep krijgt de patiënt (of wettelijke vertegenwoordiger) het patiëntenboekje met daarin het document voor de vereiste toestemming. De toestemming door de patiënt is vereist voor de operatie én voor de anesthesie. Beide documenten moeten worden ondertekend en deze worden bewaard in het patiëntendossier.

Wat moet de patiënt meebrengen van thuis naar intensieve zorgen?

Door de soms vele kabels en leidingen die met de patiënt verbonden zijn, is het meestal niet mogelijk dat hij eigen nachtkleding draagt. Daarom dragen alle patiënten op intensieve zorg een ziekenhuishemd. De belangrijkste persoonlijke zaken die de zieke nodig heeft zijn zijn bril, tandprothese, hoorapparaat of scheerapparaat. Zorg ervoor dat de naam van de patiënt er op vermeld is om vergissingen te vermijden. Sieraden of juwelen worden aan de familie meegeven om hygiënische en veiligheidsmaatregelen.

Wat moet de patiënt meebrengen van thuis naar intensieve zorgen?

Het eerste bezoek aan de dienst intensieve zorg kan erg confronterend zijn. De patiënt is immers omgeven door apparatuur en heeft mogelijk verschillende buisjes en klevers op zijn lichaam. Soms kan hij ook niet praten omdat hij een beademingsbuisje heeft in de keel.

Aarzel niet om de zieke aan te raken als u dit wenst of tegen hem te praten, ook als hij niet kan antwoorden.

Schrik niet als er plots een alarm afgaat. De meeste alarmsignalen zijn waarschuwings- en herinneringssignalen die zeker niet betekenen dat er iets fout loopt of dat u iets verkeerd doet. De verpleegkundigen volgen de signalen nauwgezet op via alarmen op hun diensttelefoon.

Brochure en nuttige documenten

Brochure intensieve zorg

Download

Screen Shot 2022-09-01 at 11.36.19.png

Brochure opname kind

Download

Team artsen intensieve zorg

Heeft u een vraag voor ons team?

Het secretariaat van de dienst anesthesie is elke weekdag open van 8u tot 17u. In het weekend en op feestdagen is het secretariaat gesloten.

CAMPUS BRUGSESTEENWEG

Brugsesteenweg 90
8800 Roeselare

CAMPUS RUMBEKE

Deltalaan 1
8800 Roeselare

CAMPUS TORHOUT

Sint-Rembertlaan 21
8820 Torhout

CAMPUS MENEN

Oude Leielaan 6
8930 Menen

bottom of page